Сватбени бижута

Сватбените бижута по традиция са нежни и бели. Но традициите отдавна не са това, което бяха. Все повече булки избират за своя сватбен ден масивни колиета, гривни и обеци в различни нюанси на бялото.

Особено предпочитани са многоредовите гривни и колиета, когато роклята е по-семпла и позволява това. По- разкошните тоалети  по правило се комбинират с по-нежни бижута.

Често търсени комбинации са рокля в цвят слонова кост и бледо жълти перлени бижута или бледо розови перли.

Перлите са единствения скъпоценен минерал с животински произход – минават 12 години, докато песъчинката, случайно попаднала в ръковината, се превърне в перла.

Историята на перлите е древна – в Близкия Изток и в Индия този минерал бил известен много преди новата ера. С перлите били запознати много племена в Южна Америка, особено ацтеките. В Северна Русия перлата се използва повече от 10 века. От речните перли се изработвали елементи за украса на дрехи, оръжия, икони. 

Сватбени бижута

Перлите са бели, но има и перли със син, розов или жълт отенък. Срещат се и перли със сив и черен цвят. Черните перли са с най-висока цена.

Речните перли, за разлика от морските, обикновено имат неправилна форма. Повечето морски перли имат  правилна кълбовидна форма. Само най-големите морски перли в по-голямата си част са с неправилна форма.

Тъй като перлите имат органичен произход, с годините те могат да се променят. Причините за тяхното „стареене“ могат да бъдат високата влажност или прекомерна сухота на въздуха, потта, козметиката, топлината. Минералът не е вечен, но правилното му съхранение може да удължи живота му до 150 години.

Добре е да купувате перли лично за себе си или да ги получите като подарък, но задължително нови – не трябва да са носени от друг преди това. Могат, обаче , да се предават по наследство.

Цената на перлите зависи от няколко фактора – 1. Колкото по-голяма перлата, толкова по-скъпа е. 2. Перлите с равна повърхност са по-ценни. 3. Колкото по-идеална е формата на перлата, толкова цената й е по-висока. 4. Силният блясък на перлата повишава цената й. 5. Произхода на перлата също влияе на цената – морските перли са 6 пъти по-скъпи от речните.

Какво представляват култивираните перли?

Сватбени бижута

Те са плод на съвместните усилия на природата и човека. Резултатът е перла с определени предварително размер, цвят и форма, докато при естествените перли тези параметри са случайни.

Първите изкуствени перли или така наречените „Римски перли“ са стъклени сфери, запълнени с парафин, покрити с перлена есенция. През миналия век е създаден нов метод за направата на изкуствени перли – сфери, покрити с лак. Най-известни и разпространени изкуствени перли са перлите „Майорка“. Тази висококачествена имитация се изработва от началото на 19 век на остров Майорка.

За производството й се използват само натурални органични морски компоненти. Това е причината перлите Майорка да имат блясък и сияние, присъщи само на истинските перли.

В Индия перлите са символ на разцвет и благополучие, в Европа – на дълголетие. Перлата олицетворява съвършенството. В Китай перлата е символ на плодородието и магическите сили, в Гърция перлата е символ на брака.

Перлата успокоява психиката, носи умиротворение и душевна хармония. Перлата предупреждава своя притежател за болести, губейки блясъка си. 

  • Публикувана в: Блог - новини
  • Created Date: 2017-09-25
  • Видяна: 2387
  • Коментари: 0

Оставете коментар