Кристали, планети и богове

Очевидно е, че камъните и кристалите са имали особено значение за човечеството през вековете. Използвани са за лечение и защита, а връзката им с боговете и планетите била неоспорима.

Черният диамант, карнеолът, ониксът и звездният сапфир са свързани с най-древния от боговете – бог Сатурн, твърди Едгар Кейси - американски ясновидец и паралечител, живял през средата на миналия век. 

Черният диамант символизира мистичната пустота, празнотата, от която произлиза животът. Халцедонът разпръсква отчаянието и и страховете, присъщи на тази планета. По подобни причини и черният оникс е свързван със Сатурн. И тъй като за Сатурн се вярва, че е първата светлина, която се появява на небето, звездният сапфир с неговата яркост като звезда също е причислен към тази планета.

Марс е представен от зеленикавия тюркоаз и змийския камък, които притежават окултни сили. Свойството на тюркоаза да се променя в напълно зелен символизира влиянието на Венера, сведено до низки цели – омагьосващ външен вид и скритата зад него поквара. Змийският камък е емблематичен за зодия Скорпион, която се свързва с Марс.

Ахатът и опалът са камъни, които упражняват своето влияние чрез Меркурий. Бедствията и бурите идват от неговото въздушно царство, затова ахатът дава защита срещу тези сили. Електрическата и комуникативна природа на Меркурий е представена от турмалина поради неговите електрически качества и способност да поглъща светлината.

Смарагдът и тюркоазът са надарени с мощта на Венера и силити им служели в ритуали за възпламеняване на любов и обожание. В различните времена смарагдът изпълнявал двойна функция – да привлича щастливо прераждане и да осигурява плодовитост. Символизиращ човешкия цикъл на връщане към земното съществуване, той бил камъкът на възкресението и обновлението в Египет, където бил носен като амулет. Аквамаринът и берилът били знак на елемента вода, свързван с Венера.

Аметистът, лазуритът и сапфирът излъчват силите на Юпитер, бог на светлината и баща на всички богове. Лазуритът е интензивното синьо на небето и символизира Юпитер като върховната божествена форма. Аметистът се свързва с неговата любов и мъдрост като върховен властелин на Вселената. За вавилонците и асирийците лазуритът бил камъкът на тяхната Венера, позната като Ищар, богинята на любовта и плодородието. Арабската богиня на любовта Лаз, също била свързвана с лазурита.

Различни камъни били свързвани със Слънцето и техните влияния включвали способността за натрупване на богатство. Хризолитът, котешкото око, топазът и жълтият диамант давали достъп до особената мощ на Слънцето.

Кехлибарът бил ключът към лунните влияния, поради необикновните си електрически качества – магнетичното привличане на любов, което правело носещия го неотразим. Символ на целомъдрие и чистота, перлата символизира силите на Луната чрез своя воден произход. Лунният камък привлича лунната светлина. Планинският кристал черпи сили от Луната и е бил използван като средство, даващо ясновидски способности.


  • Публикувана в: Блог - новини
  • Created Date: 2016-11-15
  • Видяна: 1978
  • Коментари: 1
Tags:

коментар

Created By 2016-11-15 15:45:04 Публикувано от Карина Давидова Comment Link
Имам колие от лазурит и наистина се чувствам чудесно с него. Съгласна съм, че лазуритът е камък на любовта.

Оставете коментар